Bites & Business ondernemers en administratie

Ondernemers en administratie: uitpuilende schoenendozen komen nog steeds voor

Het begint bijna een gewoonte te worden bij de workshops van Bites & Business. Ook afgelopen vrijdag waren de discussies weer zo levendig dat twee en half uur te kort was. Administratie en fiscale zaken zijn voor de meesten niet het favoriete onderdeel van ondernemen, maar de aanwezigen raakten er niet over uitgepraat.

‘Bites & Business’ wordt georganiseerd door Starters Succes en Bizztopia voor alle ondernemers uit de gemeentes Oss en Bernheze. De organisatoren hadden Jordi Hartogs en Gunther Zwiers van het jonge bedrijf DSS Administratie uitgenodigd om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Dat deden ze voor een enthousiaste groep met vooral startende ondernemers.

Samen vertelden ze onder andere over een stappenplan voor beginnende ondernemers. Waarom schrijf je een ondernemingsplan en wat moet er allemaal instaan? En waar kijken banken naar als ze kiezen of ze wel of geen lening verstrekken?

Uiteraard werd er ingegaan op de verschillende ondernemingsvormen. Wanneer wordt het interessant om een BV te beginnen? Hoe groot zijn de risico’s van een eenmanszaak? En hoe voorkom je problemen met andere firmanten in een VOF? Vooral bij dat laatste punt werd lang stilgestaan.

Zwiers en Hartogs deelden hun praktijkervaringen en gaven hun mening. Er zijn nog steeds ondernemers die een uitpuilende schoenendoos vol bonnetjes en facturen over de schutting bij de accountant gooien. Zwiers: “Administratie is vaak een ondergeschoven kindje bij ondernemers. Je moet het niet doen omdat de accountant het vraagt. Je moet het doen omdat het verplicht is, maar vooral omdat je zou moeten willen weten hoe je er voor staat.”

Met een discussie over wat voor ondernemers een goede balans is qua ‘zelf doen’ en ‘uitbesteden’ van de administratie werd de workshop afgesloten.